Comisia Europeana solicita SUA sa ridice regimul vizelor pentru romani

Page: 1

Author Post
Moderator
Registered: Oct 2007
Posts: 1554
Comisia Europeana a cerut Statelor Unite sa ridice regimul vizelor pentru cetatenii din 5 tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, insa Bucurestiul trebuie sa notifice CE, pana duminica, 9 februarie, privind situatia curenta a accesului cetatenilor romani pe teritoriul american, relateaza miercuri Euractiv.com.

In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa "reactioneze in comun" in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE "unui tratament diferentiat".

Astfel, daca SUA nu rezolva situatia privind regimul de acces al cetatenilor tuturor statelor UE pe teritorul american, Uniunea Europeana ar putea introduce vize pentru diplomatii americani, a avertizat Comisia, potrivit publicatiei citate.

Conform regulamentului european consultat de HotNews.ro, Uniunea Europeana isi asuma obiectivul comun de a obtine din partea statelor terte un regim de reciprocitate egal fata de toate cele 28 de tari membre UE.

"Reciprocitatea deplina a vizelor este un obiectiv pe care Uniunea ar trebui sa il urmareasca in mod activ in relatiile sale cu tarile terte, contribuind astfel la imbunatatirea credibilitatii si a coerentei politicii externe a Uniunii", se arata in regulament.

"Prezentul regulament ar trebui sa stabileasca un mecanism privind suspendarea temporara a exceptarii de la obligativitatea vizelor pentru o tara terta care figureaza pe lista din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 539/2001 (mecanismul de suspendare), intr-o situatie de urgenta, atunci cand este necesara o reactie prompta pentru solutionarea dificultatilor cu care se confrunta cel putin un stat membru si tinand cont de impactul general al situatiei de urgenta asupra Uniunii in ansamblul sau", se mai arata in legislatia europeana.

Statele Unite este una dintre tarile cuprinse in anexa mentionata de noul regulament.

- Ce trebuie sa faca Romania pentru procedura europeana fata de SUA

Cele 5 state ale Uniunii Europene pentru care SUA mentin un regim strict de vize pentru accesul pe teritorul american sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.

Romania si celelalte patru tari in situatia sa trebuie mai departe ca pana pe 9 februarie sa notifice Comisia Europeana privind situatia curenta a regimului de acces al cetatenilor lor pe teritoriul SUA.

Pana in martie 2014, daca SUA nu le rezolva situatia, cele 5 tari afectate pot sa ceara Comisiei Europene sa ia masuri pentru suspendarea vizelor pentru diferite categorii de cetateni americani, la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.

In iunie 2014, la cel mult 6 luni de la publicarea regulamentului, Comisia Europeana poate sa decida ca suspendarea regimului de vize trebuie sa intre in functiune.

Eventuale actiuni ale UE asupra SUA ar putea insa sa fie zadarnicite de intelegerile bilaterale pe care unele state membre le au cu americanii.

"Diplomati din tarile in cauza a declarat pentru EurActiv ca vor continua sa negocieze bilateral pentru a rezolva problema", precizeaza Euractiv.com.

Diplomatii au declarat ca vor continua negocierile bilaterale, sugerand ca nu si-au pus prea multa speranta in efortul comun al UE, mentioneaza publicatia.

[preluare hotnews.ro]
Member
Registered: Apr 2013
Posts: 7
Location: galati
Salut,

Banuiesc ca este vorba de ridicarea vizelor turistice. Nu toate tipurile de viza.

Multumesc.
Moderator
Registered: Oct 2007
Posts: 1554
Update 06 februarie 2014
MAE: Romania a notificat institutiile UE in procedura privind vizele romanilor pentru SUA, dar continuam si discutiile bilaterale

"Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii", a raspuns MAE roman.

Diplomatia romana subliniaza, insa, ca un demers european pe langa SUA nu exclude dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.

"Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize.

Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodata, ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.

De asemenea, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program", a mentionat sursa citata.
Member
Registered: Mar 2014
Posts: 6
Doamne Ajuta,ca prea suntem oropsiti si neandreptatiti
Member
Registered: Sep 2013
Posts: 37
Location: Cernavoda, Constanta
Sper sa se ridice de tot, daca se poate. Si sa putem zbura in USA permanent. Desi nu sunt prea sigur ca ei vor ridica vizele, sanse sunt. Sa nu uitam ca nu e prima discutie pe aceasta tema. Am vazut o stire din 2011, tot pe aceasta tema, iar pana-n prezent nerezolvata. Daca s-ar ridica vizele, tiganii sunt primii la cersit, pentru ca Franta, Spania respectiv Italia....nu mai au de dat.
Member
Registered: Aug 2013
Posts: 113
se stie ceva vreo noutate cand o sa decida pt ca iunie a trecut?
Member
Registered: Sep 2014
Posts: 7
Buna ziua,

Din cate stiu este vorba de vize turistice, din ce am citit pana acum sansele sa intram in acest program sunt foarte mici.

O zi frumoasa !

Page: 1

2001-2021 LoteriaVizelor.com - Toate drepturile rezervate