Regimul strict de vize pe care Statele Unite il impun Romaniei si altor 4 tari ale Uniunii Europene a fost tratat pe 2 randuri si jumatate in declaratia comuna a Summitului UE-SUA de la Bruxelles, desi initial chestiunea vizelor americane era privita ca o problema complementara negocierilor pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), punctul principal al discutiilor economice transoceanice.

Intr-un document de prezentare a Summitului UE-SUA, redactat de Comisia Europeana inainte ca presedintele american Barack Obama sa puna piciorul la Bruxelles, blocul comunitar se arata hotarat sa impinga discutiile privind inlesnirea regimului de vize pentru America impus unui numar de 5 tari membre UE: Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.

"UE si SUA sunt profund interconectate, de asemenea, in mobilitate. In 2011, peste 11 milioane de cetateni americani au vizitat Europa si aproape 12 milioane de europeni au vizitat Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, nu toate statele membre ale UE se bucura de reciprocitate completa in privinta vizelor, in conditiile in care cinci state membre nu sunt acoperite de Programul Visa Waiver (VWP). UE se angajeaza sa ridice aceasta problema. Extinderea tratamentului egal pentru toti cetatenii UE este un pas fundamental pentru a consolida parteneriatul transatlantic, pentru a activa business-ul si contactele om-la-om, si completeaza negocierile TTIP", se arata intr-o prezentare a Actiunii Externe a UE.

In schimb, dupa discutiile dintre presedintele american, Barack Obama, pe de-o parte, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe de alta parte, "angajamentul" Uniunii Europene de a ridica problema vizelor de America pentru cele 5 state membre UE (care insumeaza 70 de milioane de cetateni UE) a ajuns sa se traduca in 2 randuri si jumatate din totalul de 10 pagini ale declaratiei comune a Summitului transatlantic de la Bruxelles.

"Ne reafirmam angajamentul de a finaliza aranjamentele de calatorie fara vize intre Statele Unite si toate statele membre ale UE cat mai curand posibil si in concordanta cu legislatia nationala aplicabila", se arata in declaratia finala a Summitului UE-SUA, la punctul 11, din 33.

In februarie 2014, Ministerul Afacerilor Externe afirma, intr-o adresa transmisa HotNews.ro, ca Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize.

"Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii", a raspuns MAE roman.

Diplomatia romana subliniaza, insa, ca un demers european pe langa SUA nu exclude dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.

"Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize.

Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodata, ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat, cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.

De asemenea, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program", a mentionat MAE roman.

Conform regulamentului european privind vizele, Uniunea Europeana isi asuma obiectivul comun de a obtine din partea statelor terte un regim de reciprocitate egal fata de toate cele 28 de tari membre UE.

"Reciprocitatea deplina a vizelor este un obiectiv pe care Uniunea ar trebui sa il urmareasca in mod activ in relatiile sale cu tarile terte, contribuind astfel la imbunatatirea credibilitatii si a coerentei politicii externe a Uniunii", se arata in regulament.

"Prezentul regulament ar trebui sa stabileasca un mecanism privind suspendarea temporara a exceptarii de la obligativitatea vizelor pentru o tara terta care figureaza pe lista din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 539/2001 (mecanismul de suspendare), intr-o situatie de urgenta, atunci cand este necesara o reactie prompta pentru solutionarea dificultatilor cu care se confrunta cel putin un stat membru si tinand cont de impactul general al situatiei de urgenta asupra Uniunii in ansamblul sau", se mai arata in legislatia europeana.

SUA este una dintre tarile cuprinse in anexa mentionata de noul regulament.

Continuarea aici:
http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-16914657-summitul-sua-vizele-americane-petru-romani-fost-retrogradate-subiect-care-completa-acordul-liber-schimb-2-5-randuri-declaratia-finala.htm