Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, afirma ca principala greseala a romanilor atunci cand solicita viza pentru Statele Unite este aceea ca nu au destule dovezi ale legaturilor cu Romania, adaugand ca anul viitor ar putea fi schimbata legislatia in domeniu, fapt care ar favoriza putin tara noastra, transmite Agerpres.

"Nu au destule dovezi ale legaturilor cu Romania. Altfel spus, cand stau in fata functionarilor consulari, nu-i pot convinge pe acestia ca au aici familie, proprietati, asa ca impresia functionarului de la consulat este ca merg in SUA ca sa ramana acolo, ceea ce nu au voie sa faca. MAE a facut o treaba foarte buna, cu ajutorul nostru, incercand sa-i educe pe romani in domeniul asta. Ar trebui sa vizitati site-ul MAE si site-ul Ambasadei SUA ca sa fiti siguri ca oferiti informatiile adecvate, cand faceti cererea", a spus ambasadorul, intr-o emisiune difuzata duminica de Pro Tv, intrebat unde gresesc romanii atunci cand cer viza pentru SUA, in contextul in care un motiv al faptului ca Romania nu este inclusa in Visa Waver este rata mare a refuzului.

Cat priveste momentul in care romanii vor putea circula fara vize in SUA, Gitenstein a subliniat ca asta depinde de foarte multe lucruri, dar a aratat ca rata refuzurilor este in scadere.

"A scazut cu doua-trei procente de cand sunt eu aici, ceea ce e bine. In parte, cred ca scade fiindca oamenii sunt mai informati, iar numarul oamenilor care fac cereri repetate a scazut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred ca, daca noua legislatie sustinuta de presedintele Obama, legislatie pe care o sustin si eu, ar fi votata, balanta ar fi inclinata putin in favoarea Romaniei, ceea ce i-ar usura accesul in programul de eliminare a vizelor. In acest caz, chiar daca procentajul refuzurilor ar continua sa conteze, ar conta si numarul celor care raman in SUA peste perioada admisa", a punctat Gitenstein.

El s-a declarat increzator ca noua legislatie privind vizele va fi votata de Congres anul viitor.

[preluare hotnews.ro]