Intrebari frecvente despre programul de imigrare prin loterie al SUA.

1) La ce se refera termenul “nativ”? Exista situatii in care persoane care nu sunt nascute intr-o tara participanta la program, pot trimite scrisori de participare?

“Nativ” se refera in mod obisnuit la o persoana nascuta intr-o anumita tara, indiferent de tara in care isi are resedinta sau al carei cetatean este.

“Nativ” de asemenea, se refera la cineva indreptatit sa fie “alocat” unei anumite tari conform prevederilor articolului 202 (b) al legii de imigrare a SUA. Solicitantii pentru inregistrare in cadrul programului DV-2023 pot face apel la tara in care este nascut sotul/sotia cu conditia ca ambii soti sa primeasca vize si sa intre in SUA simultan. Un copil minor dependent poate fi alocat tarii de nastere a unuia din parinti; si un solicitant nascut intr-o tara in care nici unul din parinti nu s-a nascut si nu a fost rezident la data nasterii lui/ei poate fi alocat tarii in care s-a nascut oricare din parinti. Un solicitant care face apel la o alta tara decat cea in care s-a nascut trebuie sa includa informatia in cererea de participare.

2) Sunt fotografiile cerute pentru fiecare membru al familiei sau numai pentru solicitantul principal?

Se cer fotografiile pentru toti membrii familiei, dupa cum urmeaza: fotografiile recente ale aplicantului si ale sotiei/sotului si ale fiecarui copil inscris in aplicatieie pana in 21 de ani si necasatorit. Fotografiile de grup sau de familie nu vor fi acceptate; trebuie sa existe cate o fotografie separata pentru fiecare membru de familie inscris in aplicatie.

3) De ce anumite tari nu se califica pentru programul de loterie?

Loteria vizelor are intentia sa furnizeze o oportunitate de imigrare pentru persoane din alte tari decat tarile care trimit un numar mare de imigranti in SUA. Legea prevede ca nici o viza de loterie nu va fi pusa la dispozitie tarilor cu “o rata inalta de imigrare”. Acestea sunt tari care in ultimii cinci ani au furnizat mai mult de 50.000 de imigranti in categoriile de imigrare bazate pe legaturi de rudenie si cele bazate pe oferte de lucru. In fiecare an, Serviciul de Imigrare si Naturalizare (INS) insumeaza numarul de imigranti admisi in categoriile bazate pe legaturi de rudenie si pe oferte de lucru pentru cei cinci ani precedenti, pentru a identifica tarile care trebuie excluse din loteria anuala a vizelor. Deoarece se face o determinare separata inaintea perioadei de inscriere a programului loteriei, lista tarilor care nu se califica se poate modifica de la un an la altul.

4) Care este limita numerica pentru programul DV?

La aceasta edite se vor acorda maximum 55.000 de vize pentru resedinta permanenta in SUA persoanelor care se califica.

5) Care sunt limitele numerice pentru diferitele regiuni geografice?

Serviciul de Imigrare si Naturalizare (INS) determina limitele regionale in fiecare an conform unei formule specificate in articolul 203(c) al Legii de Imigrare (INA). In momentul in care Serviciul de Imigrare si Naturalizare al SUA a completat calculele, ele vor fi facute publice.

6) Cand sunt acceptate inscrierile pentru loterie, in fiecare an?

Perioada de inregistrare are loc de la inceputul lunii octombrie pana la inceputul lunii noiembrie si dureaza aproximativ 32-35 de zile. In fiecare an milioane de solicitanti participa la acest program in perioada de inscriere a aplicatiei. Volumul mare de participanti creeaza o enorma activitate de selectare si procesare a solicitantilor considerati calificati. Stabilirea perioadei de inregistrare iarna va face ca instiintarea solicitantilor selectionati sa se faca la timp si va da atat solicitantilor cat si ambasadelor si consulatelor de peste hotare mai mult timp pentru a pregati si completa formularele necesare pentru eliberarea vizelor. Participantii sunt sfatuiti sa aplice la inceputul perioadei de inregistare. Numarul mare de aplicatii din ultimul moment va duce la o incetinire a timpului de raspuns al serverului care gazduieste baza de date, fiind posibila chiar si o blocare a lui.

7) Pot aplica pentru acest program persoane aflate in SUA?

Da, un solicitant se poate afla in SUA sau intr-o alta tara si inscrierea o poate face Online prin Internet.
8) Este un solicitant limitat la doar o aplicatie Online?

Da, legea permite numai o singura aplicatie Online de catre sau pentru fiecare solicitant in cadrul fiecarei perioade de inregistrare; solicitantii care aplica de mai multe ori vor fi descalificati. Solicitantii pot fi descalificati in timpul selectiei castigatorilor sau la data interviului daca se descopera ca au aplicat de mai multe ori. Departamentul de Stat a implementat un sistem securizat de identificare a persoanelor care incearca sa fraudeze sistemul de aplicare sau care incearca sa inscrie mai multe formulare de participare. Aplicantii care completeaza mai mult de un formular vor fi descalificati si li se va crea un dosar pastrat permanent de catre Departamentul de Stat. Solicitantii pot participa la program in fiecare an dar numai in perioada stabilita pentru inregistrare.

9) Pot un sot si sotia sa sa aplice Online separat?

Da, daca fiecare se califica din toate punctele de vedere, un sot si sotia sa pot sa aplice Online separat. Daca unul din ei castiga, celalalt este indreptatit la statut derivativ.

10) Ce membrii de familie trebuie sa fiu sigur ca am inclus pe cererea mea de participare?

In formularul de aplicare Online trebuie sa includeti sotul/sotia in viata chiar daca in prezent sunteti separati. Totusi daca sunteti divortati legal nu trebuie sa includeti fostul sot/sotie in cadrul aplicatiei. Trebuie sa includeti TOTI copiii in viata necasatoriti sub 21 de ani daca sunt copiii dumneavoastra naturali, ai sotului/sotiei dvs. dintr-o casatorie anterioara sau au fost adoptati legal in conformitate cu legile tarii dvs., cu exceptia celor care au deja cetatenie americana sau au rezidenta permanenta. Chiar si copiii din categoriile mentionate mai sus care nu locuiesc in prezent cu dvs. trebuie inclusi in aplicatie.

Faptul ca ati inclus in aplicatia Online membrii de familie, nu inseamna ca ei trebuie sa calatoreasca cu dvs. Ulterior, ei pot decide sa ramana in tara. Totusi, daca includeti pe cererea de viza de imigrare un dependent eligibil pe care ati omis sa il includeti in aplicatie, cazul dumneavoastra va fi descalificat (aceasta se aplica numai persoanelor care erau dependenti la data la care a fost facuta aplicatia Online, nu la persoanele dobandite la o data ulterioara). Sotul/sotia dvs. poate aplica Online separat, chiar daca el/ea este inclus(a) pe aplicatia dvs., atat timp cat ambele aplicatii Online includ detalii despre toti dependentii din familia dvs. Vezi intrebarea 9 mai sus.

11) Trebuie ca fiecare solicitant sa aplice Online sau poate altcineva actiona in folosul sau?

Solicitantii pot sa aplice Online sau altcineva poate aplica prin Internet pentru ei. Indiferent daca aplicarea Online se face de catre solicitant sau are asigurata asistenta din partea unui avocat, prieten, ruda, etc., numai o singura aplicatie poate fi expediata in numele fiecarei persoane. Aplicantul este singurul responsabil ca informatiile cuprinse in aplicatie sa fie corecte si complete. Toti aplicantii, inclusiv cei ce nu vor fi selectati, vor avea posibilitatea sa verifice starea aplicatiei trimise prin intermediul Verificarii Starii Aplicatiei pe site-ul oficial al E-DV dvprogram.state.gov. Aplicantii trebuie sa pastreze numarul personal de confirmare din momentul aplicarii pentru a putea verifica independent starea propriei aplicatii. Este recomandat sa pastrati acest numar pana cel mai devreme in luna septembrie a urmatorului an in care aplicati pentru viza!

12) Care sunt cerintele pentru criteriul educational sau al experientei profesionale?

Legea si reglementarile cer ca fiecare solicitant sa fie ORI absolvent de liceu sau echivalentul acestuia, adica absolvent a douasprezece clase elementare si secundare ORI sa aiba cel putin doi ani de experienta profesionala, in ultimii cinci ani, intr-o meserie care necesita cel putin doi ani de pregatire sau experienta. “Absolvent de liceu sau echivalentul acestuia” inseamna absolvent a douasprezece clase elementare si secundare in SUA sau absolvent intr-o alta tara a unor cursuri formale elementare si secundare comparabile cu liceul in SUA. Doar programele organizate de institutii de invatamant indeplinesc aceasta cerinta; programele prin corespondenta sau certificate de echivalare (precum teste G.E.D.) nu sunt acceptate. O persoana trebuie sa îndeplineasca una dintre cele doua conditii pentru a se putea înscrie. Deteminarea calificarii pe baza experientei profesionale se va baza pe cea mai recenta editie a dictionarului de profesii si ocupatii al departamentului muncii din Statele Unite, anume O*net OnLine.

Documentele doveditoare ale educatiei sau experientei profesionale trebuie prezentate ofiterului consular la data interviului pentru viza de imigrare.

13) Cum vor fi selectionati castigatorii?

La Centrul Consular Kentucky, toate aplicatiile primite Online vor fi separate pe fiecare din cele sase regiuni geografice si vor fi numerotate individual. Dupa incheierea perioadei de inregistrare a solicitarilor, un computer va selectiona aleatoriu aplicatii din toate aplicatiile primite pentru fiecare regiune geografica. In cadrul fiecarei regiuni, prima aplicatie selectionata la intamplare va deveni primul caz inregistrat, a doua aplicatie selectionata, al doilea caz inregistrat, etc. Nu are nici o importanta daca aplicatia este primita la inceputul sau la sfarsitul perioadei de inregistrare; toate aplicatiile primite in perioada stabilita pentru inregistrare vor avea sanse egale sa fie selectionate in cadrul fiecarei regiuni. Cand o aplicatie a fost selectionata, solicitantul va fi anuntat ca a fost selectat prin intermediul optiunii de Verificare a Starii Aplicatiei online (Entry Status Check) pe site-ul E-DV aflat la adresa dvprogram.state.gov Cei ce au fost selectionati vor fi trimisi catre o pagina de confirmare a selectionarii lor si vor primi instructiuni suplimentare pentru cererea de viza, inclusiv informatii despre taxele pe care le implica imigrarea in SUA. Programarea la interviu se va face cu aproximativ patru-sase saptamini inaintea sustinerii efective a interviului. Instiintarea pentru a se prezenta la interviu se va face tot online, la acceasi adresa a E-DV. Interviurile vor incepe la inceputul lunii octombrie. Centrul Consular Kentucky va continua procesarea cazurilor pana ce toti cei selectionati sunt informati in vederea sustinerii interviurilor pentru viza la birourile consulare ale SUA sau pana ce pot aplica pentru ajustarea statutului la un birou al Serviciului de Imigrare si Naturalizare in SUA (USCIS).

Nota Importanta: Instiintarile pentru cei selectati nu sunt trimise prin e-mail. Instiintarile oficiale vor fi facute prin intermediul Verificarii Starii Aplicatiei, pe site-ul E-DV aflat la adresa dvprogram.state.gov Centrul KCC nu va mai trimite instiintari castigatorilor si nici scrisori prin posta normala. Daca primiti o instiintare prin e-mail sau prin posta in legatura cu selectarea in cadrul loteriei E-DV, trebuie sa stiti ca notificarea nu este legala. Dupa ce veti fi selectat si veti raspunde conform instructiunilor funizate pe pagina de confirmare aflate pe pagina Verificarii Starii Aplicatiei, si procesarea dosarului incepe in cazul dvs., este posibil sa primiti corespondenta prin e-mail din partea KCC in care sa va indrume sa verificati in ce stare este dosarul prin intermediul aceleasi pagini de Verificare a Starii Aplicatiei. KCC nu va va cere sa trimiteti bani prin posta sau prin alte servicii cum ar fi Western Union.
14) Pot castigatorii sa isi ajusteze statutul la USCIS?

Da, in cazul in care se califica sa isi ajusteze statutul in conditiile articolului 245 al INA (Immigration and Nationality Act), solicitantii selectionati care sunt fizic prezenti in Statele Unite pot solicita Serviciului de Imigrare si Naturalizare al SUA (U.S. Citizenship and Immigration Services – USCIS) ajustarea statutului ca rezidenti permanenti.

15) Vor fi solicitantii neselectionati informati in vreun fel?

Toti aplicantii, inclusiv cei care nu vor fi selectati, pot sa verifice starea propriei aplicatii prin intermediul Verificarii Starii Aplicatiei, pe site-ul E-DV aflat la adresa dvprogram.state.gov, si sa afle daca aplicatia lor a fost selectata sau nu. Aplicantii trebuie sa pastreze numarul personal de pe pagina de confirmare din momentul aplicarii si pana la finalizarea dosarului vizei, in cazul in care sunt selectati.

16) Cati solicitanti vor fi selectionati?

Exista 55.000 de vize DV disponibile, dar un numar mai mare de persoane vor fi selectionate. Deoarece este posibil ca unele din primele 55.000 de persoane care sunt selectionate sa nu dea curs cazurilor lor pana la eliberarea vizei, Centrul Consular Kentucky va selectiona un numar mai mare de 55.000 de aplicatii pentru a se asigura ca toate vizele DV-2025 sunt eliberate. Totusi, aceasta inseamna si ca nu vor fi suficiente numere de viza pentru toti cei selectionati initial. Toti solicitantii care sunt selectionati vor fi informati cu promptitudine asupra locului lor pe lista. Interviurile cu cei selectionati vor incepe la inceputul lunii octombrie. In fiecare luna vor fi eliberate vize, in functie de disponibilitatea numerelor, acelor solicitanti care sunt pregatiti pentru acordarea vizei in acea luna. Odata ce toate cele 55.000 vize pentru anul fiscal respectiv au fost eliberate, programul va fi incheiat. In principiu, numerele de viza se pot termina inainte de data limita, luna septembrie a anului urmator. Solicitantii selectionati care doresc sa primeasca vize trebuie sa fie pregatiti sa actioneze cu promptitudine. Alegerea aleatorie de catre computerul de la Centrul Consular Kentucky, nu garanteaza in mod automat ca dumneavoastra veti primi o viza.

17) Este o varsta minima la care solicitantii se pot inscrie pentru programul DV?

Nu exista o varsta minima pentru a se inregistra in cadrul programului, dar cerinta absolvirii unui liceu sau experienta in munca pentru fiecare solicitant la data solicitarii vizei, va descalifica efectiv persoanele sub 18 ani. Pãrintii si fratii nu se calificã sã primeascã vize DV ca dependenti si nu trebuie inclusi pe cererea de participare a solicitantului principal.

18) Exista vreo taxa speciala in cazul procesarii cazurilor DV?

Nu exista nici o taxa pentru a aplica in cadrul loteriei. In cazul in care apelati la un intermediar, serviciile pot fi contra cost. O taxa speciala de procesare a cazului DV va fi platita mai tarziu de persoanele ale caror aplicatii sunt selectionate si procesate pentru vize DV. Solicitantii DV, ca si alti solicitanti de vize de imigrare, trebuie de asemenea, sa plateasca taxele de viza obisnuite, la data eliberarii vizei. Detalii despre taxele cerute vor fi incluse in instructiunile trimise de Centrul Consular Kentucky solicitantilor selectionati.

19) Sunt solicitantii DV in mod special indreptatiti sa solicite o derogare de la sectiunile de lege care interzic eliberarea unei vize?

Nu. Solicitantii sunt supusi tuturor sectiunilor de lege care interzic eliberarea vizei de imigrare, specificate in legea de imigrare a SUA, INA. Nu exista prevederi speciale pentru obtinerea unei derogari de la sectiunile din lege, altele decat cele prevazute de lege.

20) Poate o persoana care deja este inregistrata pentru o viza de imigrare in alta categorie sa se inscrie in programul DV?

Da, astfel de persoane se pot inscrie in programul DV aplicand Online prin Internet.

21) Cat timp sunt indreptatiti solicitantii selectionati sa solicite vize in categoria DV?

Persoanele selectionate in cadrul loteriei DV sunt indreptatite sa solicite eliberarea vizei numai in timpul anului fiscal pentru care s-a organizat loteria, adica din 1 octombrie pana in data de 30 septembrie a anului urmator. De exemplu, pentru programul DV-2025, anul fiscal incepe in data de 1 octombrie 2024 si se termina in data de 30 septembrie 2025. Si tot asa, in fiecare an. Solicitantii trebuie sa obtina viza sau sa isi ajusteze statutul pana la sfarsitul anului fiscal respectiv (30 septembrie). Nu exista posibilitatea transferului beneficiului DV in alt an fiscal pentru persoanele selectionate, dar care nu obtin vizele in timpul anului fiscal respectiv. De asemenea, sotii/sotiile si copiii care au statut derivativ de la inregistrarea DV pot obtine vizele in categoria DV in acelasi an fiscal. Solicitantii care aplica peste hotare vor primi de la Centrul Consular Kentucky o instiintare de programare la interviu prin intermediul optiunii de Verificare a Starii Aplicatiei online (Entry Status Check), cu patru pana la sase saptamani inainte de data interviului.

22) Exista posibilitatea descarcarii si salvarii formularului de participare intr-un program Microsoft Word, pentru a-l completa ulterior?

Nu, nu este posibil ca formularul sa fie salvat intr-un alt program si completat ulterior. Formularul de participare este un formular aflat numai pe Internet in format web. Acest format permite tutror persoanelor din lumea intreaga sa il foloseasca. In plus, formularul trebuie completat si transmis in timp ce sunteti conectat Online la internet.

23) Daca nu am acces la un scanner, pot sa trimit pozele la un prieten pentru a le scana, salva si trimite inapoi ca sa pot si eu participa la loterie?

Da, puteti face aceasta operatie atata timp cat pozele intrunesc conditiile impuse de organizatori. Aplicantul trebuie sa aiba deja pozele scanate in momentul in care aplica Online, pentru ca toata aplicatia trebuie trimisa in acelasi timp. Pozele nu pot fi trimise separat fara formular. Numai o singura aplicatie de persoana este permisa. Mai multe aplicatii va descalifica persoana respectiva pentru programul DV. Intreaga aplicatie (fotografiile si informatiile personale) pot fi trimise electronic Online de oriunde, inclusiv din Statele Unite.

24) As putea sa salvez formularul Online pentru a completa o parte din el si pe urma sa revin pentru a il termina?

Nu, acest lucru nu este posibil. Formularul electronic Online este creat pentru a fi completat si trimis o singura data. Dar, pentru ca formularul contine 2 parti si pentru ca este posibil ca sa apara unele probleme de intrerupere a conexiunii la internet, sistemul de primire al aplicatiilor este creat astfel incat sa dureze o perioada de saizeci (60) minute de cand formularul este primit pe ecran si timpul cand el este trimis si primit de organizatori. Daca aceasta perioada de saizeci de minute este depasita si sistemul nu a primit toata aplicatia, toate informatiile primite inainte sunt sterse. In urma acestei operatii, este imposibil ca sistemul sa recunoasca din greseala ca duplicat o aplicatie intreaga ce a urmat unei aplicatii neterminate. De exemplu, sa presupunem ca o familie cu un copil trimite prima pagina a formularului, primeste ce-a de a doua pagina pe ecran, dar din cauza unei probleme de conexiuni, a doua pagina corect completata ajunge in sistem dupa o perioada mai mare de saizeci de minute. In aceasta situatie, sistemul anuleaza aplicatia si informeaza aplicantul ca tot formularul trebuie trimis din nou. Daca cele doua parti ale formularului ajung in sistem in aceasta periaoda de saizeci de minute, sistemul notifica aplicantul ca aplicatia a fost primita cu succes si ca nu este nevoie sa o trimita din nou. Instructiunile referitoare la programul DV explica in detaliu informatiile cerute in formular tocmai pentru ca persoanele sa fie pregatite cu toate informatiile necesare in momentul aplicarii Online.

25) Daca fotografiile nu respecta conditiile impuse, formularul este respins si sunt informat despre eroare, asta inseamna ca pot sa aplic din nou?

Da, aplicatia poate fi transmisa din nou. Datorita faptului ca formularul a fost automat respins de sistem, inseamna ca nu a fost considerat ca un formular valid. In acest caz, aplicantul nu va primi mesajul ca aplicatia a fost primita cu succes. Daca sunt probleme cu fotografia digitala care nu respecta conditiile impuse, sistemul va respinge automat aplicatia. Datorita naturii internetului si a problemelor ce pot aparea in legatura cu conexiunea, este greu de prezis timpul de raspuns din partea sistemului. Daca problemele pot fi rezolvate de catre aplicant si cele doua parti ale formularului sunt trimise intr-o perioada de saizeci (60) minute, atunci nu este nici o problema. In caz contrar, procesul de aplicare trebuie reluat. Un aplicant poate trimite atatea aplicatii cat este nevoie pana cand o aplicatie completa este primita si sistemul notifica primirea cu succes a acesteia.
26) Confirmarea electronica trimisa de sistem in urma primirii unei aplicatii complete, va fi trimisa imediat dupa aplicare?

Raspunsul trimis de catre sistem ce contine confirmarea primirii unei aplicatii complete, este trimis imediat dupa aplicare, dar timpul de primire a confirmarii de catre aplicant nu poate fi prezis datorita naturii internetului. Daca dupa apasarea butonului “Submit”, in cateva minute nu ati primit nici un raspuns, nu aveti nici un motiv sa mai apasati inca o data acelasi buton. Sistemul nu va intelege aceasta a doua operatie pentru ca nu a fost primit nici un mesaj de confirmare. Un aplicant poate trimite atatea aplicatii cat este nevoie pana cand o aplicatie completa este primita si sistemul notifica primirea cu succes a acesteia.

27) Se poate trimite si prin posta formularul de participare?

Nu, toate formularele de participare primite prin posta NU vor fi luate in considerare. Acum trebuie sa aplicati Online prin Internet pentru a participa la Loteria Vizelor.

Cititi in completare toate cele 37 de intrebari si raspunsuri puse la dispozitie de catre organizatori pentru loteria vizelor DV-2025.