Este OFICIAL: din 31 martie 2025 românii pot călători fără vize în SUA, România intră în programul Visa Waiver (VWP)
Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu 31 martie 2025, după ce România a devenit cea de-a 43-a țară care aderă la Programul Visa Waiver(VWP) al SUA.
În comunicatul oficial publicat de Departamentul pentru Securitate Internă a SUA, se precizează că „aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate pe sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul VWP în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține în prealabil o viză americană.” Colaborarea și schimbul de informații care stau la baza VWP vor consolida în mod semnificativ interesele de securitate ale Statelor Unite, pe lângă încurajarea călătoriilor și comerțului legal între cele două națiuni.
Intrarea României în VWP ajută Statele Unite și România să îndeplinească obiective-cheie ce țin de securitatea națională. De asemenea, VWP consolidează și extinde cooperarea dintre România și Statele Unite în ceea ce privește combaterea terorismului, aplicarea legii, gestionarea imigrației, securitatea documentelor și controlul frontierelor.
Prin aderarea la programul Visa Waiver, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce va face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval și poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de până la 90 de zile. Costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani.
Întrebări și răspunsuri despre călătoria fără viză în SUA
Ambasada SUA la București a publicat un ghid care cuprinde întrebări și răspunsuri legate de călătoria fără viză în Statele Unite:
1. Ce este Programul Visa Waiver?
VWP este un program de cooperare în materie de securitate între Statele Unite și țările partenere VWP care permite, de asemenea, cetățenilor și rezidenților țărilor respective să călătorească în Statele Unite, în scop turistic sau de afaceri (viză B1/B2) pentru șederi de până la 90 de zile, fără a obține în prealabil o viză americană.
2. La ce vize se renunță?
Persoanele eligibile nu mai au nevoie de viză de turism / viză de afaceri și turism (B-1/B-2) pentru șederi de până la 90 de zile.
Programul este reciproc. Țările participante la program trebuie să ofere aceleași facilități de călătorie fără viză pentru cetățenii și rezidenții Statelor Unite. Cetățenii și rezidenții români care călătoresc în Statele Unite trebuie să solicite online autorizația de călătorie în Statele Unite, prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).
3. Ce este ESTA?
Serviciul vamal și de protecție a frontierelor al SUA (CBP, o componentă a Departamentului pentru Securitate Internă – DHS) a creat ESTA ca o platformă online și aplicație mobilă, fiind un mecanism de verificare pentru accesul direct al călătorilor VWP. Informațiile biografice colectate prin intermediul aplicațiilor ESTA sunt verificate în bazele de date corespunzătoare de aplicare a legii, iar ESTA determină eligibilitatea pentru călătorii în cadrul VWP. Autorizația ESTA este o aprobare pentru călătoria în Statele Unite și nu reprezintă o garanție a accesului. Accesul pe teritoriul statului este stabilit de ofițerii CBP la sosirea într-un punct vamal al SUA.
4. Cât costă ESTA?
Taxa pentru ESTA este de 21 de dolari americani. Site oficial -> https://esta.cbp.dhs.gov/esta
5. Cât timp este valabilă o autorizație ESTA?
Aprobarea ESTA pentru călătoriile VWP este valabilă timp de doi ani și permite vizite multiple în Statele Unite, pentru șederi de până la 90 de zile pentru fiecare vizită. O nouă autorizație ESTA este necesară în cazul în care: călătorului i se eliberează un nou pașaport; călătorului i se schimbă numele; călătorul își schimbă sexul; sau cetățenia călătorului se schimbă. Taxa aferentă va fi percepută pentru fiecare nouă cerere depusă.
6. Când vor putea românii să călătorească prin intermediul ESTA, în loc de solicitarea pentru o viză B1/B2?
DHS actualizează aplicația ESTA și preconizează că va permite cetățenilor și rezidenților României să solicite să călătorească în Statele Unite utilizând ESTA, cel târziu la 31 martie 2025. Ambasada SUA spune că va face un anunț public când vor începe călătoriile ESTA.
VWP va permite numai cetățenilor și rezidenților români să călătorească în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză. Orice alți rezidenți și / sau călători români care tranzitează România vor fi eligibili pentru călătorii în cadrul VWP numai dacă dețin un pașaport valabil emis de unul dintre celelalte 42 de state membre VWP. La fel ca toți ceilalți membri VWP, călătorii români VWP vor fi supuși unei verificări amănunțite ca parte a oricărei călătorii către Statele Unite.
7. Cu cât timp înainte de călătorie trebuie solicitată autorizația ESTA? Se poate face la aeroport?
Cererile ESTA pot fi depuse oricând înainte de călătorie. Cu toate acestea, Departamentul pentru Securitate Internă recomandă călătorilor să depună cererile de autorizație de călătorie cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Călătorii VWP nu sunt obligați să aibă planuri specifice de călătorie în Statele Unite, înainte de a depune o cerere ESTA. Pentru mai multe informații, vizitați www.cbp.gov.
8. Toată lumea obține ESTA?
Majoritatea călătorilor care vin în Statele Unite în scop turistic sau în scop de afaceri și turistic, pentru șederi de până la 90 de zile, vor fi eligibili pentru ESTA.
Dacă, din anumite motive, cererea ESTA este respinsă, solicitanții pot solicita, în continuare, o viză.
Cetățenii și rezidenții țărilor din cadrul VWP pot utiliza programul dacă:
– Au fost autorizați să călătorească în temeiul ESTA;
– Scopul șederii lor în Statele Unite este turismul sau anumite scopuri legate de afaceri și turism, care sunt permise în baza unei vize B-1 sau B-2, iar durata șederii lor este de până la 90 de zile;
– Prezintă un pașaport electronic valabil (adică pașapoarte cu un cip integrat care conține informațiile din pagina cu date personale a pașaportului electronic);
– Au respectat condițiile admiterii anterioare în Statele Unite și nu au fost declarate neeligibile pentru o viză americană;
– Dacă sosesc pe cale aeriană sau maritimă, aceștia sosesc la bordul unui transportator autorizat și au bilete de transport ulterior către orice destinație străină.
9. Am o viză americană B1/B2 valabilă. Trebuie să obțin și ESTA pentru a călători în SUA cu VWP?
Nu. Călătorii care dețin o viză de călătorie (B1/B2) valabilă în SUA pot continua să utilizeze viza respectivă până la data expirării acesteia.
10. Am un interviu pentru viza de călătorie programat pentru sfârșitul acestui an. Pot să îl anulez și să primesc rambursarea taxei de solicitare, apoi să călătoresc cu ESTA în schimb?
Nu. Taxele de solicitare a vizei nu vor fi rambursate. Dacă un solicitant are programat un interviu pentru viză, autoritățile îi recomandă insistent să se prezinte la acesta. O viză de călătorie oferă flexibilități pe care VWP nu le oferă, inclusiv posibilitatea de a fi admis pentru o ședere mai lungă de 90 de zile și posibilitatea de a solicita schimbarea sau prelungirea statutului în timpul șederii în Statele Unite.
11. Vreau să plec într-o călătorie de șase luni în SUA și să străbat statul de la o coastă la cealaltă. Pot să fac asta prin intermediul ESTA?
VWP permite călătoria fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri, în Statele Unite, pentru o perioadă de până la 90 de zile.
Persoanele care aplică pentru autorizația ESTA, trebuie să detină un Pașaport Simplu Electronic valabil cel puțin 6 luni după data de întoarcere din SUA.
Cine intră în SUA pe baza Visa Waiver nu poate să extindă perioada de ședere peste perioada inițială de admitere și trebuie să părăsească SUA înainte sau în data de pe ștampila de admitere la intrarea în America.
Aderarea la Visa Waiver vine după ce România a îndeplinit in anul 2024 criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver – 2,61% rată de refuz.
Departamentul de Stat a publicat în noiembrie 2024 situația ratei de refuz a vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024). România a scăzut sub pragul de 3% impus de legislația americană, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de accedere în program.
În cursul anului fiscal 2024, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România, conform Ambasadei României în SUA.
Ce este Visa Waiver
Programul Visa Waiver este un parteneriat de securitate între Statele Unite și țările desemnate, care permite cetățenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului și a infracționalității transfrontaliere, inclusiv a migrației ilegale, care necesită un schimb permanent de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul si călătoriile în scop turistic sau de afaceri. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat.
Până în prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a se deplasa in SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.
Cele 43 de state incluse in programul Visa Waiver sunt: Andorra, Australia, Austria, Belgium, Brunei, Chile, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Japan, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Qatar, Romania, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, South Korea, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan*, United Kingdom**.
Românii care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii după 31 martie 2025, odată cu intrarea României în programul Visa Waiver, vor plăti în jur de 250 de euro pe un bilet de avion. Singurele zboruri directe din România către Statele Unite ale Americii sunt operate de compania aeriană HiSky, cu tarife începând de la 249,99 euro.
Tarifele pentru zborurile directe București – New York variază între 249,99 euro și 329,99 euro pentru un singur sens. HiSky operează patru frecvențe săptămânale, în zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă. Zborurile pleacă de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă la ora 9:30 și aterizează pe aeroportul JFK la ora locală 12:20, după un zbor de 9 ore și 50 de minute. HiSky este prima companie privată din istoria aviației românești care operează zboruri programate către Statele Unite și primul operator care introduce această destinație în programul regulat după sistarea zborurilor TAROM în 2003.
În funcție de orașele americane în care vor să ajungă, românii pot opta pentru escală în Istanbul, Budapesta, Varșovia, Frankfurt, Amsterdam, Paris, Londra etc. Printre companiile aeriene care efectuează zboruri cu escală spre SUA sunt: Lufthansa, Turkish Airlines, LOT, KLM, etc.