Ce urmeaza dupa ….
Dupa ce ati verificat statusul aplicatiei si ati vazut ca ati castigat, trebuie sa urmati pasii descrisi in acea notificare oficiala. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa trimiteti formularul DS-260 aflat pe site-ul CEAC cu informatii mai detaliate despre aplicantul principal si persoanele care urmeaza sa il insoteasca in America. Pentru fiecare persoana se trimite un formular separat.
Incepand cu DV-2015, se completeaza doar un singur formular online – DS-260, pentru fiecare membru al familiei inclus in formularul de aplicare si care va insoti aplicantul principal in America – citeste aici detalii despre formular Nu este obligatoriu ca toti cei inclusi initial in formularul de pariticpare la loteria vizelor, sa aplice pentru o viza DV.
Pentru ca in aceasta prima faza nu este garantat ca veti si primi o viza DV, recomandarea este sa trimiteti acest formular cat mai repede pentru ca datele din el vor fi verificate si sunt foarte multe aplicatii de verificat in toata lumea. Pentru completarea lui veti avea nevoie si de pasaport pentru a trece datele din el, asa ca cine nu are un pasaport valid va trebui sa isi faca unul si va trece ceva timp pana il veti primi. Dar in tot acest timp va puteti informa mai bine legat de informatiile pe care trebuie sa le introduceti in formular.
Invitatiile la interviu se fac in functie de numarul dosarului, un numar mai mic de dosar, de exemplu – 6250 va avea interviul in luna octombrie iar un numar mai mare, de exemplu 22125 in iunie anul urmator. Centrul Consular Kentucky va trimite instiintarile cu programarea aplicantilor selectionati, cu patru – sase saptamâni înainte de datele interviurilor programate cu ofiterii consulari la posturile de peste hotare.
In fiecare luna departamentul de stat american emite un comunicat cu situatia vizelor, denumit Visa Bulletin, in care se regaseste si detalii privind situatia dosarelor vizelor pentru loteria. In functie de acestea, se poate aproxima data cand urmeaza sa aibe loc interviul pe baza numarului dosarului alocat fiecarui aplicant principal in parte.
KCC va trimite un email in care veti fi informat ca statusul dosarului s-a schimbat si trebuie sa mergeti online sa vedeti ce mesaj a mai aparut. In pagina in care veti gasi date legate de programarea la interviu, veti gasi si informatii in legatura cu urmatorii pasi pe care urmeaza sa ii faceti.
In mesajul de instiintare a interviului se gasesc informatii referitoare la data si ora la care are loc interviul si detalii in legatura cu ce trebuie pregatit pentru interviu. Trebuie ca orice sa fie documentat cu dovezi scrise, explicatiile verbale nefiind suficiente.
Cel mai important este ca va trebui sa faceti o vizita medicala si trebuie sa va programati din timp la anumite centre care sunt autorizate sa efectueze aceste verificari. Ele sunt localizate doar in Bucuresti.
Documente care sunt cerute la interviu si pe care trebuie sa le prezentati: pasapoarte, cate 2 fotografii recente la dimensiunile cerute, certificatele de nastere (original + copie simpla), diploma + copie simpla, cazier + copie simpla.
Dupa 2-3 saptamani dupa ce ati fost informat ca ati fost programat la interviu, veti primi si un email de la ambasada US din Bucuresti. In acel email veti fi informat daca va fi nevoie sa prezentati si alte documente. Aceasta etapa este diferita de la caz la caz.
In materie de studii, conditia minima este liceu si bacalaureat, asa ca nu trebuie sa pregatiti mai multe acte decat cele cerute pentru a economisi bani si timp.
Inainte de data interviului trebuie sa va faceti un cont la TNT pentru fiecare persoana, datele conturilor vor trebui aduse la interviu pentru ca in cazul in care obtineti viza, pasapoartele cu viza aplicata vor fi livrate prin posta cu TNT.
Interviul pentru viza
Informatiile de la acest capitol au fost culese din diverse resurse, sau persoane care au avut astfel de interviuri. Fiecare interviu are particularitatile lui, asa ca in fiecare caz pot exista unele deosebiri, de aceea trebuie sa folositi aceste informatii ca un ghid general si eventual sa mai studiati si alte surse de informatii (gasiti si mai multe informatii din detaliile oferite de castigatorii participanti la interviuri, exprimate pe Foruml Loteria Vizelor).
Practic acest interviu reprezinta o verificare a celor declarate in formularul DS-260 trimis de voi si poate chiar si un mic examen psihologic pentru candidatii la viza. Aceast interviu se desfasoara la ambasada Statelor Unite din Bucuresti.
Exemple de intrebari:
– unde mergeti, orasul/statul?
– la cine?
– intentionati sa va stabiliti in State?
– ce job intentionati sa aveti?
Interviurile dureaza foarte putin, in medie 5 minute si se desfasoara in romana dar si in engleza, difera de la un interviu la altul si de cat de bine cunoaste aplicantul principal limba engleza.
Daca sunt descoperite neclaritati intre ceea ce ati trecut in formularul DS-260 si documentele pe care le prezentati, vi se vor cere explicatii si vi se va cere sa la remediati, urmand sa fiti reprogramat.
Daca treceti interviul, vi se va comunica “Felicitari si o sedere cat mai placuta in America!” si pasapoartele cu vizele de intrare in America vi se vor trimite prin posta la domiciliu.
Viza este valabila timp de maxim 6 luni de la data interviului, mai exact de cand ati facut vizita medicala. Aplicantul principal impreuna cu familia trebuie sa intre in America in acelasi timp, inainte ca viza sa expire.
Pentru a evita problemele care pot aparea in timpul interviului, aveti grija la:
Acte originale lipsa – de exemplu daca se face o evaluare a unui imobil si nu se aduce actul de proprietate al acestuia, sau daca cineva se casatoreste sau divorteaza si nu aduce certificatul de casatorie, respectiv divort, persoanele respective pot fi refuzate la interviu si re-programate.
Date incomplete – de exemplu un cazier incomplet in sensul ca acesta nu avea toate datele referitoare numele de domnisoara in cazul femeilor maritate, sau diverse alte acte care au un singur nume in cazul in care persoana respectiva are si nume de mijloc (de exemplu scris Ana in loc de Ana-Maria)
Un alt aspect important este strangerea unor sume cat mai mari de bani (dolari americani preferabil) pentru ca vi se vor cere dovezi ca detineti fonduri suficiente pentru a va intretine singuri in State pentru cel putin cateva luni, iar in al doilea rand pentru ca acesti bani chiar va vor trebui pentru cazare, masa, masina, etc., pana va gasiti un servici. Odata ajunsi in State veti porni de la zero si va trebuie ceva bani pana va puneti cat de cat pe picioare.
Nu exista informatii foarte bine precizate in legatura cu sumele necesare pe cap de persoana, dar aproximativ $5000 de persoana s-ar parea ca e oarecum suficienta, uneori merge chiar si cu aproximativ $8000-$9000 pentru 2. In suma totala se pot include si proprietati personale (trebuie evaluare) si care se pot transforma in cash daca se obtine viza. Nu este indicat sa se arate sumele in cash ci banii trebuie depusi intr-o banca si venit cu o adeverinta semnata de la banca ce atesta suma depusa si care prezinta mai multe garantii decat un simplu extras de cont.
Pentru a va “rotunji” sumele, trebuie neaparat sa faceti evaluari pentru imobilele pe care le aveti, chiar daca o sa cheltuiti bani si timp. Pentru orice suma sau chiar bani donati de cineva, va trebui sa aduceti acte doveditoare, declaratii, etc., orice poate sa adauge cat mai multa credibilitate.
Cu cat sunteti mai bine pregatiti din prima, cu atat va decurge totul mult mai usor, pentru ca la re-programari de obicei consulii “purica” mai in amanunt toate actele.
Pentru reprogramarea interviului trebuie sa telefonati cat mai repede posibil, dand senzatia ca ce v-a lipsit la primul interviu a fost o chestie minora si usor de obtinut sau vi se poate comunica ca veti fi contactat pentru detalii ceea ce inseamna ca va trebui sa asteptati apelul de la consulat.
La interviu se poate prezenta si un formular (formularul I-134) numit “Affidavit of Support” ce poate fi gasit pe site-ul USCIS, care nu este obligatoriu, dar necesar si folositor in cazul in care nu aveti suficiente fonduri si prin care puteti dovedi ca cineva din SUA va poate ajuta financiar.
Mergeti la ambasada la data si ora indicata si nu va duceti mult mai devreme pentru ca va pierdeti timpul de pomana.
In timpul interviului este recomandat sa zambiti si sa fiti degajati, in loc sa fiti prea seriosi sau incruntati, pentru ca asa sunt obisnuiti americanii de la consulat sa fie si aceasta va poate ajuta. Fiti sinceri si siguri in tot ceea ce spuneti si priviti in ochi consulul cu care aveti interviul, aceasta dovedind faptul ca nu aveti nimic de ascuns.
Observatie: O latura foarte importanta a procesului de emigrare si careia multi nu ii acorda suficienta atentie o constituie invatarea limbii engleze si a carei cunoastere poate reprezenta din start un avantaj enorm, ajutandu-va la gasirea unei slujbe mult mai rapid si in plus la gasirea unor slujbe mai bine platite.